Tech. Inq. #01-02

PTC 6

BACKGROUND:
We performed some PTC6.1 performance tests for 350MW units recently. During performing the performance tests, the measured power factor, pressure and purity of H​2 were not met the rated values of design. According to PTC 6 Code, the deviation which effect to heat rate should be corrected to rated power factor and pressure & purity of H2 while we do the calculation of group one correction. 

QUESTION:
Since we run the tests using PTC 6.1, the Code does not mention that measured power factor, pressure H2 and purity H2 that should be corrected to rated values to Heat rate. When we do the corrections of heat rate, shall we do the corrections of power factor, pressure and purity of H2 to heat rate or not?  How to do the corrections to heat rate?    

ANSWER: 
As stated in the next-to-last paragraph of the Foreword of PTC 6-1996, the Interim Code (identified as PTC 6.1-1984) was merged into the 1996 edition of PTC 6. The 1984 document was thus superseded by the 1996 Code, making the 1984 code irrelevant. The "Alternative Procedure" in the title of PTC 6.1 is the same one referred to in PTC 6-1996.

There are numerous references to testing under the alternative procedures in PTC 6-1996; for example, see Fig. 4.11(d).  Para. 8.2 of PTC 6-1996 states, “Group 1 corrections are made by correction curves for only the most influential variables.  The cycle parameters for which corrections are to be made should be selected to account for most of the cycle influence on heat rate.  The remaining small amount which is not covered contributes to the small increase in test uncertainty of the alternative procedure relative to the full-scale test.” This would imply that when deviations are small for variables such as these, the parties may agree not to make corrections when running a test according to the alternative procedure.

Therefore, if the results of the subject test would be significantly influenced by not correcting to base reference generator operating conditions, then certainly you are permitted by the Code to make those corrections.

The Appendix A to PTC-6, ASME PTC 6A-2000, indicates the recommended handling of corrections for power factor and hydrogen pressure in Section 8A [see para. 8A.4.1(g)]. [Note that the revision of PTC 6A was just published, July 2001.] It calls for these corrections to be made to the measured electrical output before the Group 1 and Group 2 corrections are made.  The manufacturer’s curves would be used for these corrections.  The Code recommends that hydrogen purity be maintained close to design for the test (see para. 3.8.4).  When hydrogen purity is not at design and it cannot be adjusted, a correction could be made as above using a manufacturer’s curve.  Agreement should be reached on whether or not to include such corrections in the calculation of test results.

The parties to the test should determine the influence of the generator corrections mentioned above under the relevant paragraphs of Section 3 of PTC 6. 

"ASME procedures provide for reconsideration of this interpretation when or if additional information is available which the inquirer believes might affect the interpretation. Further, persons aggrieved by an interpretation may appeal to the cognizant ASME committee or subcommittee. As stated in the foreword of our standards, ASME does not "approve", "certify", "rate", or "endorse" any item, construction, proprietary device or activity."

