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830.8 Interpretations No.1 8-1

Interpretation: 8.1

Subject: ANSI/ASME B30.8-1982

Date Issued: August 4, 1987

Question: What is the meaning of "blocked and anchored" as it relates to land cranes mounted
on a barge or pontoon per para. 8-1.2.2(b)(2)(e)?

Reply: The intent of the wording "blocked and anchored" is to prevent any inadvertent move-
ment of the crane due to wave action or list and trim during a lift or while transporting. The
interpretation of blocking the front and rear of the crane, whether it be a crawler or rubber-tired
unit is a positive method of blocking, which could also be installed on the sides to prevent side
movement. Under normal conditions, the use of wooden mats attached to the deck of the barge
would suffice for side movement, but due to the possibility of extreme wave action, the coefficient
of friction could be drastically reduced and allow side movement. Due to the many methods of tying
down, securing, or attaching a crane to a barge, the word "anchored" was used to include all types
of attaching. Webster defines "anchored" as follows: "something that serves to hold an object
fimlly." Also, "to secure flm1ly." The intent is for the land crane to be fixed to the barge during
lifting, transportation, or inclement weather. When the crane is anchored, the possibility of over-
loading due to the barge becoming supplemental counterweight does exist, but para. 8-1.2.2(b)(2)(a)
addresses this condition. Land cranes mounted on barges or pontoons require a modified load rating
and this modified rating, if adhered to, will not put the crane in a condition of struCtural failure.,.. -l"he intent of this requirement is certainly not to "allow" an operator to operate by the seat of his

pants, but to operate in accordance with the modified rating provided by the manufacturer or a
qualified person and not exceed the recommendations given.
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8.2 830.8 Interpretations NO.1.

Interpretation: 8-2

Subject: ANSI/ASME B30.8-1982

Date Issued: December 7, 1989, 

Question: Does a torque converter coupled to a diesel engine for lowering the boom meet the

intent of the requirements of para. 8-1.6.1(a)?

, Reply: Paragraph 8-1.6.1(a) reads as follows:

"When using recommended reeving and with rated loads suspended, the boom hoist shall be

capable of raising the boom, holding it stationary without action by the operator, and lowering it only
when coupled to its prime mover or suitable retarder. II

The intent of para. 8-1.6.1(a) is to prevent the live lowering of booms (no free-fall). A suitably

designed torque converter connected to a suitably sized diesel engine with interlocks to prevent live

lowering of the boom can meet the intent of the requirements of para. 8-1.6.1(a).
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830.8-1993 Interpretations 8-3

Interpretation: 8-3

Subject: ASME/ANSIB30.8-1988

Date Issued: March 11, 1993

Question: Does paras. 8-1.2.2(a)(I) and 8-1.2.2(b)(I) apply to the crane (or derrick) only or do they
apply to the barge with the crane as a complete system?

Reply: Sections 8-1.2.2(a)(I) and 8-1.2.2(b)(I) of B30.8-1988 applies to the crane and barge as a
complete system or unit. Section 8-1.2.2 applies only to stability and therefore considers the crane struc-
turally integral with the barge or pontoon in accordance with Section 8-1.2.1, Structural Competence.
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830.8-1993 Interpretations 8-4

Interpretation: 8.4

Subject: ASME/ANSI B30.8-1988

Date Issued: June 21, 1993

Question: A four-drum friction hoist on a 145-ton lattice boom floating crane equipped with
an Eddy current coupling, or magnetic clutch, is powered by an AC wound rotor induction motor
and is driven through a reduction gear at the output end of the Eddy current coupling. Through
the coupling by means of a clutch operating handle, the boom hoist/lower speed can be varied from
zero to maximum while motor speed and direction remain constant. When the coupling is de-
energized, through either the clutch operating handle or by loss of power, electric brakes at the
coupling output shaft engage.

Lowering of the boom may be accomplished by either using Eddy current clutch or allowing
the boom to free-fall by releasing the air clutches and using the air brakes to control lowering. If
the air-operated frictions were interlocked with the Eddy current clutch such that it would preclude
"live" lowering of the boom, would this fulfill the intent of Section 8-1.6?

Reply: Yes, if the air-operated frictions are interlocked with the Eddy current clutch such that
it would preclude "live" lowering of the boom.
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ASME 830.8-1993 Interpretations 8-5

Interpretation: 8-5

Subject: ASME / ANSI B30.8-1988

Date Issued: September 22, 1994

Question (1): In the event that a crawler crane working on a barge cannot be tied down because of
the operation, but the crane is blocked (as in stop log), could that also mean secured?

Reply (1): No. The crawler crane is blocked with a stop log only when the stop log engages the tracks
to prevent movement fore and aft. Securing is accomplished by tie-downs or other means to prevent shifting
or uplifting.

,
Question (2): If a marine engineer calculates maximum working loads for a land-based crane within

the perimeter of a specified working radius on a barge to include machine list, barge list, trim, wave action
and wind, and certifies those calculations. could that be considered secured?

Reply (2): No. Securing is accomplished by tie-downs or other methods of physically preventing the
shifting or uplifting of the crane.

Question (3): Could a contractor utilizing a crawler crane on a barge using a combination of stop logs
and calculations described above meet the definition of "blocked and secured"?

Reply (3): No. Although the term "blocked and secured" is not defined in the volume, the intent of
para. 8-1.2.2(b)(2)(e) is to place a land crane in a location on the barge or pontoon that has been established
with consideration of the "modified rating" for lifting and be physically blocked to prevent fore and aft
or lateral movement. Likewise, the crane should be secured by tie-downs or other means to prevent shifting
or uplifting. To block and secure is to physically secure the crane in position to prevent movement during

lifting.

Interpretation: 8-6

Subject: ASME B30.8-1993

Date Issued: December 20, 1994

" . b t "? Question (1): Exactly how do you interpret the term seagoIng arges or pon oons .

Reply (I): The B30.8 volume does not have a definition of "seagoing barge or pontoon." For your
information, the U.S. Coast Guard uses the following definition: "Means a nonself-propelled vessel of at
least 100 gross tons making voyages beyond the boundary line."

Question (2): Does para. 8-1.3.2(a) apply to seagoing barges or inland barges?

Reply (2): Para. 8-1.3.2(a) applies only to seagoing barges and pontoons.
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8-6R ASME 830.8-1993 Interpretations

Interpretation: 8-6R t;1

Subject: ASME B30.8-1993

Date Issued: March 16, 1995

Question (1): Exactly how do you interpret the term "seagoing barges or pontoons"?

Reply (1): As stated previously, the B30.8 volume does not have a definition of "seagbing barge
or pontoon." The definition supplied by the u.S. Coast Guard, who issues the load line certificate
for towing beyond the boundary line, is applicable: "Means a nonself-propelled vessel of at least
100 gross tons making voyages beyond the boundary line."

To further clarify the matter, a seagoing barge must be classed "Maltese Cross A-I" to voyage
~eyond the boundary line established by the Coast Guard. Also, the load line criteria for intern a- 8
tlonal unmanned voyage (towing) applies to the floating crane in its towing configuration.

Question (2): Is there a distinction between inland and offshore barges?

Reply (2): The distinction between inland barges and seagoing barges, simply put, is that a
barge not meeting criteria of Reply (1) cannot voyage beyond the boundary line, and, therefore, is
not a seagoing barge.

Question (3): What is the rationale for requiring "enough watertight compartments for stabil-
ity," in para. 8-1.3.2(a)?

Reply (3): The rationale for enough watertight compartments is to prevent caps~zing o~ sinking
8when any two compartments are flooded and the boom stowed and fully loaded with design deck

load while making a voyage beyond the boundary line (on the open sea). Additionally, this require-
ment is not intended to be applicable to barges with less than 100 gross tons capacity or those that
remain inside the established boundary.

The concept being that, the safety of a floating crane or floating derrick under tow beyond the
established boundary line, is the measure of damage the barge may encounter and survive.

Interpretation: 8-7

Subject: ANSI B30.8-1971 and ASME B30.8-1993

Date Issued: March 16, 1995 8

Question: What is the rationale for having a supervisor in charge of heavy-lifting operations in
Section 8-3.1.3(c) of ASME B30.8-1993 as compared to the requirement found in Section 8-3.2.3(d)
of ANSI B30.8-1971?

Reply: Section 8-3.2.3(d) of ANSI B30.8-1971 reads: "The operator shall be responsible for
those operations under his direct control. Whenever there is any doubt as to safety, the operator
shall have the authority to stop and refuse to handle loads until safety has been assured."

Section 8-3.1.3(c) of ASME B30.8-1993 reads essentially the same: "Each operator shall be
held responsible for those operations under the operator's direct control. Whenever there is any
doubt as to safety, the operator shall consult with the supervisor before handling the loads."

The current wording of B30.8 was developed to include the responsibility of management in .maintaining a safe work environment.
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830.8 Interpretations 8-8

Interpretation: 8-8

Subject: AS ME B30.8-1993

Date Issued: December 12, 1995

Question (1): For the purpose of designing the crane/barge unit, are the operating list and trim
limitations in para. 8-1.2.2(a) applied using:

(a) the loads given in the crane manufacturer's load chart ratings for marine service (including de-
rate for machine list); or

(b) the conditions given in para. 8-1.2.2(b)?

Reply (1): Both (a) and (b) apply, but initial design must begin with the crane manufacturer's load
chart ratings, then size the barge to meet the requirements of (a) and (b) with that crane mounted on
the barge under specified conditions.

The first part of your question, (a), is an operating condition that specifies the maximum allowable
list and trim of the barge with the crane operating at the capacities allowed by the crane manufacturer.

The second part of your question, (b), is a design loading condition for a crane or derrick designed
for barge mounting that requires the crane to be stable under the various specified conditions. Operation
under these conditions depends on both the limitations of the crane as specified by the crane manufacturer
and the barge manufacturer; however, the operating list and trim limitations shall not exceed the crane
manufacturer's load chart.

Question (2): How is machine list incorporated into stability analysis?

Reply (2): The classical naval architect's approach to designing adequate stability begins with the
premise that there will be increasing positive righting arms throughout the range of operation.

~
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