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TECHNICAL INQUIRY 
PTC 19.3 

 
SUBJECT: Application of PTC 19.3 TW-2010 to thermowells with coatings and 
thermowells with very large flanges 
 
Question 1: Can the PTC 19.3 TW-2010 be applied to thermowells which are either fully or 
partly coated with stellite? 
 
Answer 1: No. As noted in PTC 19.3 TW-2010 Section 1-2 SCOPE, “thermowells fabricated 
by welding, including flame spray or weld overlays, at any place along the length of the shank or 
at the tip are outside the scope of this Standard.” 

The application of the overlay to a barstock thermowell may affect any number of 
critical attributes such as natural frequency,  damping, external geometry,  material  properties, 
or,  the surface finish.  If the changes to these attributes are not accounted for in the calculations, 
the result could be that an inappropriately designed thermowell is installed 
 
Question 2: Can the PTC 19.3 TW-2010 be applied to thermowells constructed using very 
large flanges (e.g. 6 ") for pipe connection? 
 
Answer 2: Yes.  All B16.5 flanges and thermowells constructed per B40-200 are covered by 
PTC 19.3 TW-2010. 
 
Question 3: Can the PTC 19.3 TW-2010 be applied to thermowells mounted at special 
locations such as “Tees”? 
 
Answer 3: Tees that effectively create an elbow installation for the thermowell should be 
assessed per section 6-10.7 with special attention paid to the direction of the flow. Tees that 
effectively allow insertion of the thermowell in a straight run should be assessed as any other 
thermowell installation with consideration provided to the shielded length created by use of the 
tee. 
 
 
"ASME procedures provide for reconsideration of this interpretation when or if additional information is 
available which  the  inquirer believes might affect  the  interpretation. Further, persons aggrieved by an 
interpretation may appeal to the cognizant ASME committee or subcommittee. As stated in the foreword 
of  our  standards,  ASME  does  not  "approve",  "certify",  "rate",  or  "endorse"  any  item,  construction, 
proprietary device or activity." 
 

 


