












































Interpretations: 20-17 
 
Subject:  ASME B20.1a-1997 
 
Date Issued: December 17, 2001 
 
 

   Question: ASME B20.1a-1997 5.11.2(2) states that “Where system function would be seriously hindered or 
adversely affected by the required time delay, or where the intent of the warning may be misinterpreted, a clear 
concise, and legible warning sign shall be provided. The warning sign shall indicate that conveyors and allied 
equipment may be started at any time that danger exists, and that personnel must keep clear.  Does the use of these 
signs, in a case where the facility has a Lockout – Tagout policy, relieves of the code requirement to have audible or 
visual warning prior to equipment startup? 
 

Reply: ASME and it’s Committees do not “approve, rate, or endorse any item, construction, proprietary device, 
or activity.” However, with regard to Section 5.11 and specifically paragraphs 5.11.2(b)(1) and 5.11.2(b)(2) the 
following should be clarified. 
 
The requirements of 5.11.2(b) only apply to conveyors that when started would cause injury to a person doing 
her/his normal job function, for example a person working in and out of the path of an automotive assembly line. That 
requirement is not intended to apply to automated conveyor systems that start/stop on a regular basis usually 
governed by material flow criteria. Personnel are protected from such automated systems by following the other 
applicable General Safety Standards of sections 5 and 6.  For persons involved in “service or maintenance” related to 
conveyors and related equipment/systems, the control of hazardous energy is governed by Section 5.11.4, which 
references the OSHA regulation 
 
 
 
Interpretations: 20-18 
 
Subject:  ASME B20.1-1996, Paragraph 5.9.3 and 6.1.1(b) 
 
Date Issued: October 23, 2002 
 

Question: When a belt conveyor (that is fixed in place) is passing over a walkway below 8’ (ex. 7’), and that conveyor has 
carrying and return rollers, do those carrying and return rollers need to be guarded? 
  
It seems that Article 6.1.1(b) says that these do not need to be guarded, however, it seems that because they can be considered a 
nip point under article 5.9.3 and can therefore form a hazard, article 5.9.3 says they should be guarded.  Article 6.1.1(b) and 5.9.3 
would therefore contradict each other. 
 

Reply: Paragraph 5.9.3 is part of the “General Safety Standards” section; it is prefaced by “In general” and tempered by 
“unless other means to assure safety are provided. See Section 6 for specific conveyors.” This wording is consistent with the B20 
Standard’s intent of being a performance rather than design standard. 
 
Paragraph 6.1.1(b) simply recognizes that many belt conveyors have “carrying or return rollers” that present no danger by their 
very nature/design. However, in any application where a return belt could present a dangerous condition, means should be 
provided for safe operation to all persons involved. The Standard does not require such locations to be guarded just because a belt 
is passing over a roller. 
 
With regard to the specific conveyor configuration you describe in your question please note, “ASME does not “approve,” 
“rate,” or “endorse” an item, construction, proprietary device, or activity”. Therefore, the Committee is limited in its response to 
addressing the B20 Standard and makes no attempt to apply or interpret the Standard as it may apply to specific installations. 
 
The Committee does not feel these provisions contradict each other. However, suggestions for improvement of the B20 Standard 
are always welcomed and may be submitted to the Secretary in accordance with Section 3.     
 



 
 
 
 
Interpretations: 20-19 
 
Subject:  ASME B20.1b-1998, Paragraph 5.11.2(b) 
 
Date Issued: May 27, 2003 
 

Question: Section 5.11.2(b)(1) states that “when a conveyor that would cause injury when started is 
automatically controlled or must be controlled from a remote location, an audible device or devices shall be provided 
that can be clearly heard at all hazardous points along the conveyor where personnel may be present.  The audible 
warning shall be actuated by the controller device starting the conveyor and shall continue for a required period of 
time before the conveyor starts….”   
 
(a) If a conveyor has guarding installed in accordance to the B20.1 standard, are the “hazardous points” protected, 
thereby removing the need to provide the audible warning, if the remainder of the conveyor (such as the discharge 
location) can be seen from the control location? 

 
(b) Does this requirement apply during maintenance and service of the machine where guards may be removed to 
access certain components? 

 
Reply: (a) Section 5.11.2(b)(1) addresses that unique conveyor system where even though the other provisions 

of Sections 5 and 6 are met there remains a concern that a person who normally is in the area may be injured if not 
alerted prior to the conveyor start -up/ movement. A common example is an automotive assembly conveyor where if 
not alerted a worker could be injured when the conveyor is started. 
 
The phrase “conveyor that would cause injury when started” applies to both conveyors “controlled from a remote 
location” and “automatically controlled” conveyors. 

 
It is not the intent of the Standard that all conveyors “controlled from a remote location” and “automatically 
controlled” conveyors be equipped with warning devices. This provision is  an exception to the norm and does not 
require prior to the starting of automatically controlled/sequenced conveyors that a warning be sounded every time a 
conveyor is started. 

 
The term “hazardous points along the conveyor where personnel may be present” must be read in the context of 
paragraph 5.11.2(b)(1).  In the assembly conveyor example the warning device must alert anyone along the line who 
could be injured. This use of  “hazardous points” does not refer to those hazards requiring the guarding detailed in 
Section 5.9.   

 
While a conveyor which is guarded in accordance with Sections 5.9 and 6 would not normally require a warning 
device; neither does having a warning signal negate the need to meet the other guarding requirements of Section 5 or 
6.  
 
(b) Section 5.11.2(b) has no applicability to maintenance and servicing activities which are addressed in Section 5.2. 
 
 
 



Interpretations: 20-20 
 
Subject:  ASME B20.1-2003, Paragraph 6.17.2 
 
Date Issued: February 24, 2004 

 
 
Question (1): It was noticed that this paragraph was the only conveying method in Section 6 that includes the statement “Public 
Use Intended”. What is the definition of “Public Use Intended”?   
 

 Response (1): Section 6.17.2, “Tow Conveyors - Public Use Intended” covers a unique type of tow conveyor used in commercial 
stores where shopping carts are towed from one floor to another. Since the general public is intended to use/interface with the 
conveyor, special safety considerations have been included in section 6.17.2 to address that unusual situation. 
 
Question (2): These questions apply if the above interpretation is that the definition of “Public Use” would include the trained 
employee workforce. Tow Conveyor systems are often supplied in a continuous moving, creeping mode to allow workers to 
perform various assembly functions as the cart travels through the work zone. This often necessitates workers crossing the Tow 
Conveyor path to access both sides of the cart for assembly purposes. Tow Conveyors speeds through the assembly process 
varies from 0.5 ft/min. to 0.75 ft/min.  In addition, some systems operate in an index and dwell mode. In this mode, workers 
perform various tasks with the cart stationary at the workstation. After a pre-determined amount of time, the conveyor re-starts 
and indexes at a higher rate of speed. This speed varies from 60 ft/min to 90 ft/min. Both of the above modes have audible and 
visual warnings prior to system start, and include appropriate signs and warnings. What is the intent or interpretation regarding 
physically restricting people from the path of the towed vehicle? 
 
Response (2): Section 6.17.2 is not applicable to industrial/commercial tow conveyors used in assembly applications. Those 
applications are addressed in Section 6.17.1. 
 
Question (3): What is the definition of a ramp, or what constitutes a ramp (or as stated in 7.17.2.2, “incline or decline”)? As an 
example, is a ramp defined by a particular degree of angle or length of a ramp as a minimum guideline or starting point? 
 
Response (3): “Ramp” as used in the B20 Standard is generic, that is “a sloping floor, walk, or roadway leading from one level to 
another” [Webster’s Collegiate Dictionary]. As stated in the Foreword the B20 “Standard describes what end result should be 
achieved without the limiting specifications usually given by a design and without the inclusion of finite material selection or 
dimensions.”    
 
 


